Associació Musical Big Band de Montbau

L'Associació Musical Big Band de Montbau impulsa diverses iniciatives musicals, amb la Big Band de Montbau com a projecte central

Hem escoltat: 5 Sur (11/03)

Foto: Mercè Lafuente

El passat divendres 11 de març vam tenir l’oportunitat d’escoltar la música d’una formació singular: 5 Sur, un quintet que fusiona la música moderna amb conceptes de la música d’arrel sudamericana i conceptes de la música europea. El resultat final és una música d’ampli espectre, absolutament original. Integren el grup Fabian Duran (txarango i guitarra) Gonxalo Olguín (flauta travessera) Irene Aisemberg (piano), Lídia Garcia (baix elèctric) i Felipe Wilde (bateria). El programa que vam poder escoltar constava de les composicions de Fabián Duran, així com algunes composicions d’autors de referència de la música sudamericana, com Astor Piazzolla, adaptades per ell mateix. Fou el seu concert de debut, ja que aquesta formació és de constitució relativament recent. En un temps força breu ha sabut definir un espectacle complet i interessant.

La música de 5 Sur sobrepassa l’etiquetatge habitual. Sens dubte la sonoritat del txarango defineix un marc referencial clarament situat en la música d’arrel, de tradició sudamericana. No en va Fabián Durán, xilè de neixement, és estudiós, investigador i intèrpret d’aquest gènere. No obstant, els conceptes compositius emprats en la confecció de les peces amplia enormement el terreny de joc. Igualment, les sonoritats del piano i la flauta travessera d’alguna forma “europeitzen” la idea. Per altra banda la presència del baix elèctric i la bateria homologuen la proposta dintre dels cànons moderns.

El resultat és una música rica en coloració, alegre, treballada amb precisió d’orfebre a través d’una successió d’unísons, tuttis, figures rítmiques compartides. Hi ha una encertada gestió de les dinàmiques, compassos d’amalgama, contrapunts rítmics i melòdics. Hi ha moments de rítmica rock, funk, clàssica, andina, evocacions mediterrànies, o simplement música més enllà d’etiquetes.

5 Sur toca d’una forma gairebé coral, amb una mescla constant d’equilibris interns. Interpretaren les peces amb remarcable precisió, amb molt bona cohesió interna. No obstant, també obriren espais a la improvisació, de forma puntual.

Ens congratulem d’haver pogut assistir al neixement d’un projecte al qual desitgem un recorregut ben llarg i acompanyat de les satisfaccions merescudes.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Informació

This entry was posted on 03/13/2022 by .
A %d bloguers els agrada això: