Associació Musical Big Band de Montbau

L'Associació Musical Big Band de Montbau impulsa diverses iniciatives musicals, amb la Big Band de Montbau com a projecte central

Hem escoltat: Songo 5 (14/05)

Aquest passat divendres hem tingut un concert magnífic a càrrec de la formació Songo 5, composta pel baterista Gabriel Gómez, pel baixista Jordi Ruiz, pel percussionista “Gallego“, pel pianista Emilio Ruíz i pel saxofonista Toni Solà, una formació carregada de vells amics de la casa que tancà la temporada “d’interior” del nostre cicle. I és que, com qui no vol la cosa, ja només queda el concert de cloenda, que com sempre tindrà lloc a l’exterior de la nostra seu, amb la Big Band de Montbau com a protagonista. Hem superat dos cicles, pràcticament, marcats per les dificultats imposades per la pandèmia. Però la tossuderia tant nostra com dels artistes, com sobretot del públic, ens ha permès reeixir. Ahir, sense anar més lluny, fou necessari oferir dos passis degut a l’alta demanda que aquest concert va suscitar.

Els de Songo 5 són d’aquella mena de músics a qui els mou el repte de tocar al màxim nivell música no precisament fàcil. I a sobre fer semblar fàcil el que fan. Amb tota la naturalitat del món van interpretar un repertori de música latin-jazz d’autors consagrats per la història. La música de fusió d’arrel llatinoamericana sol tenir la dificultat posada en el concepte rítmic, en els accents i en la diferència de camp gravitatori respecte a la música d’arrel més europea. En tot moment la música flotà, viva, amb caràcter i presència. Amb ànima. Els cinc músics evidenciaren una extraordinaria cohesió interna, enorme solidesa, contundència fins i tot. El resultat general fou un concert vibrant, brillant. En foren mostra temes com Killer Joe, Cold Duck Time o Sing a Song of Song, entre moltes d’altres.

La secció rítmica operà ben greixada en totes les seves juntes i frontisses. Gabriel Gómez teixí les trames principals, amb el punt de mesura i coneixement sonor que cada peça reclamava. Jordi Ruíz anà introduint les puntades del fil conductor, harmònic i rítmic, com les varilles d’acer d’un bon encofrat. Al seu torn, la percussió de Gallego salpebrà la base dotant el conjunt d’allò que el tòpic descriu com a “sabor”. El piano d’Emilio Ruíz desplegà una variadíssima gama de fintes rítmiques i tumbaos genuïns. I Toni Solà, amb el saxo tenor, assumí el rol de conductor de l’artefacte obrint rutes des de totes les perspectives possibles. Gestionà a la perfecció el seu paper de frontman, repartint munició a una cadença vertiginosa. Es mostra, de menys a més, com una veritable potència desfermada. Dotà els seus solos d’una discursivitat densa, fluïda, de transmissió 5G. Fusionà tots els llenguatges i cità des de motius arabescos a la cantarella del “coche fantástico” passant per l'”I love you baby” -himne ja de cultura futbolística- o pel “Frenesí” de tota la vida. I tot sense saltarse cap marge, cap línia vermella. Tot al seu lloc. Un veritable espectacle. En l’apartat solístic tambe destacaren Emilio Ruiz, que oferí idees de risc controlat i execució audaç, degudament investigats. Jordi Ruíz es mostrà com sempre còmode en el rol, amb la seguretat que dóna el fet de tenir veu i llenguatge propi, plenament reconeixible. Lluí fluïdesa i idees interessants, tant per nivell d’execució tècnica com de concepció.

I tal com hem dit moltes vegades, però no per això és menys cert, al final tothom quedà content. I esperem que amb ganes de repetir. Si més no, per part nostra això és així. Esperem tenir en més ocasions els Songo 5 al nostre escenari.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Informació

This entry was posted on 05/16/2021 by .
%d bloggers like this: