Associació Musical Big Band de Montbau

L'Associació Musical Big Band de Montbau impulsa diverses iniciatives musicals, amb la Big Band de Montbau com a projecte central

Hem escoltat: Pau Terol Trio (08/01/21)

Dedicar-se a la música, tot i les enormes dificultats que comporta -i ja no diguem viure’n- reporta tanmateix dos enormes beneficis, el primer dels quals és estar en relació constant amb la bellesa, i el segon és enriquir de manera única la relació amb els altres. Fer música és conèixer persones, segurament de naturalesa molt diversa, al llarg del temps. Aprendre dels altres, admirar-los, respectar-los, i agermanar-t’hi.

Per això, en aquest sentit, ahir vam estar molt contents de tenir al nostre escenari la formació Pau Terol Trio. A banda de ser un trio del màxim nivell, tenir-los va significar retrobar vells amics amb enorme alegria. Quan això passa sembla com si el temps no hagi transcorregut. Segurament, si no fos per les relacions humanes, no valdria gaire la pena fer res en aquest món.

Els integrants d’aquest trio, en Pau Terol, en Pau Lligadas i en Joan Terol, són tres músics catalans que s’han hagut d’obrir camí més enllà de les nostres fronteres, “nord enllà”, com se sol dir, “Atlàntic enllà”, podríem afegir. Amb un peu a casa i un peu a fora -el concepte “casa” adquireix matisos molt relatius- s’han fet un nom i un prestigi, s’han fet experts en mobilitat i s’han doctorat en aeroports. S’han fet políglotes i coneixedors del món real. Però són de casa, i quan els tenim a casa n’estem orgullosos.

Ahir van compartir amb tots els assistents la seva proposta basada en el coneixement i l’ús de la tradició jazzística, del format instrumental i de les tendències i evolucions que el jazz ha manifestat al llarg de les dècades. L’equilibri entre tots els factors dóna com a resultat una proposta molt serena, sense caure en temptacions excessivament avanguardistes ni en purismes massa fonamentalistes. El so resulta modern i clàssic.

Hi ha en aquest trio una cohesió sonora que crida molt l’atenció. Les peces comencen compactes, amb la seva textura particular, un tot més que una suma. I continuen com a diàleg i exposició fins que de nou concluen amb la mateixa naturalitat amb què han començat. En foren mostra algunes versions de compositors com ara Kurt Weil o Joey Calderazzo, l’agraïdíssim Speak Low i peces de composició pròpia d’en Pau Terol, com ara Passing Cloud o El senyor de les portes.

El piano d’en Pau Terol parla amb coneixement de causa, i captiva com un narrador d’histories. Serè i intens a la vegada, amb una gestió del fraseig i l’accentuació destacable. El contrabaixista Pau Lligadas meravellà amb els seus solos prodigiosament executats, amb velocitat i musicalitat, tant amb arc com amb els dits. Genera un so molt atractiu des del seu instrument, en tot el seu registre. En Joan Terol des de la bateria prengué un rol constantment actiu, de trio modern. Conversà contínuament amb el caràcter i la intensitat que requeria el moment, afegint més música a la música, anticipant-se quan li anava bé a les frases dels seus companys per remarcar-ne la resolució. Té una forma de tocar magnètica, també carregada de sobrietat i bon gust. I també treié gran partit sonor d’un set de bateria més aviat justet. I aquestes són les impressions que aquest cronista va viure des d’abaix, gaudint del fluir de la música d’un trio en què tothom acompanya tothom.

Com sempre, l’enorme respecte i acceptació de la proposta per part del públic és un cop més destacable. Potser ens vam quedar amb les ganes d’anar-nos-en a casa amb el seu CD a la butxaca, però no ha pogut ser per qüestió d’hores, ja que aquest dilluns proper n’iniciaran el procés d’enregistrament. Van explicar que el disc s’havia de fer al maig passat, però que la pandèmia els va xafar els plans. En fi, el pa de cada dia aquests darrers temps. Esperem, doncs el disc amb candeletes, i entretant celebrem haver pogut gaudir d’una bonica vetllada de música i bons amics.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Informació

This entry was posted on 01/09/2021 by .
<span>%d</span> bloggers like this: