Associació Musical Big Band de Montbau

L'Associació Musical Big Band de Montbau impulsa diverses iniciatives musicals, amb la Big Band de Montbau com a projecte central

Hem escoltat: Cuarteto Influenciado

20200110_222457El primer concert de l’any 2020 ha tingut com a protagonista la formació que lidera el pianista valencià Tomás Becket i de nom Cuarteto Influenciado. Fent honor al seu nom, aquest quartet trenca el tòpic que tota formació que aspiri a un nivell alt de consideració ha de basar el seu repertori en peces originals. Potser hi ha part de veritat en aquesta afirmació, pero, com en el cas de Cuarteto Influenciado, està demostrat que també es pot ser un grup de gran nivell versionant la música d’altres. Versionar és recrear, recomposar. És una de les grans possibilitats que dóna el jazz. Com quan Picasso reinventa Las Meninas.

El sedàs creatiu de Cuarteto Influenciado està inscrit en el jazz llatino-mediterrani, aflamencat i sudamericanitzat. Des de Caravan a Softly as in the morning sunrise, passant per Footprints, el grup planteja la seva idea de superposar una essència rítmico-estilística a una altra essència de naturalesa diferent, respectant-la i cuidant-la. La tímbrica que aconseguieix amb la tria d’instruments també és important. L’emulsió del cajón (i altra percussió menor) amb el contrabaix, el piano i la trompeta dóna com a resultat una textura sonora que evoca tradició i modernitat. El so de conjunt és un dels punts forts d’quest grup, junt amb la cura dels detalls.

En el pla individual destaquem la mesura i claretat d’idees de Tomás Becket al piano. Oferí introduccions riques, introspectives, i solos igualment orientats a la recerca, amb una mà dreta lleugera, aèria, lluïda. El protagonisme solístic també recaigué en gran mesura en el trompetista Paul Evans, qui amb la seva extraodrinària tècnica oferí melodíes i solos carregats de bon gust, imaginació i espectacularitat ben gestionada. En el paper de suport rítmic, el contrabaixista José Borjas imprimí al conjunt un soport harmònic viu, creatiu, sòlid en els solos, amb l’embolcall de la percussió de de Michele Pintus, que condimentà el conjunt perquè tingués el sabor desitjat des de la idea. Els diàlegs rítmics entre tots dos oferiren moments de gran interès. L’aparició puntual del baix elèctric ens permeté degustar solos de sò modern.

Sens dubte, Cuarteto Influenciado significà per a la majoria dels assistents el descobriment d’un grup de primer nivell i d’enorme originalitat. La gratitut en forma d’ovació va estar present en tot moment, de menys a més, i de més a molt més.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Informació

This entry was posted on 01/12/2020 by .
<span>%d</span> bloggers like this: