Associació Musical Big Band de Montbau

L'Associació Musical Big Band de Montbau impulsa diverses iniciatives musicals, amb la Big Band de Montbau com a projecte central

Hem escoltat: Fuzz-on (13/04)

fuzzonHi ha una generació que va viure  l’eclosió dels estils diversificats en el si de la música moderna: el pop, el rock, el funk, sense oblidar matrius anteriors com ara el blues i el jazz i les fusions que se’n deriven. A això cal sumar-hi la descoberta de nous horitzons sonors com ara la bossa nova i d’altres ritmes i formes llatinoamericanes. Tot això passava en un temps en què la creativitat encara anava per davant de la comercialitat.

Els pertanyents a aquella generació, doncs, entre els quals hi ha els membres de Fuzz-on (Lluís Cuadrench, Jordi Ruiz i Daniel Levy i també aquest modest cronista)  van tenir el privilegi de viure una de les èpoques de major inquietud creativa de la història de l’art musical. Això provocà que dins de la majoria de bons afeccionats i músics incipients es forgessin diverses ànimes, que han perdurat al llarg dels anys, amb pureses més o menys intactes, però sempre en estreta i lleial convivència. És per això que Fuzz-on vol rendir honor a cadascuna d’aquestes ànimes i toca, per exemple, una soberbia versió de A day in the life, una poderosa versió de Tanga, be-bop ortodox com ara Four Brothers o perles del jazz modern com Spain o l’encantadora Trains de Steps Ahead.

Fuzz-on és un trio molt sòlid, a la qual cosa s’hi afegeix la interessant aportació del llenguatge individual de cada membre. El baixista Jordi Ruiz sempre busca més. Els seus solos son de classe A tant per l’execució tècnica, com per la concepció. No parla amb tòpics, sempre et diu el que no havies sentit encara. A més, enemorat com és del seu instrument, sap trobar el color tímbric que dóna al baix elèctric la màgia esperada i fa venir ganes de córrer a la botiga i compar-te’n un i apuntar-te a classes.

El guitarrista Lluís Cuadrench ho toca tot, i a sobre amb una sensació de domini impressionant. Si se’m permet abusar del tòpic, diria que és un guitarrista tot terreny i de pedigrí. La seva tria de guitarres ho confirma: una Gibson Les Paul i una Fender Stratocaster. La història feta instrument. I ell repartint seguretat, transmetent ofici, coneixedor de l’angle de totes les corbes del camí. Sense exhibicionismes, quan el moment ho requereix toca molt ràpid, fent caure la baba als fans de la guitarra que hi ha escampats per totes les sales de concerts del món. I des de la clàssica pedalera s’administren els colors, els timbres, les distorsions precises per donar força i caràcter. El power, que es diu.

Daniel Levi és fi i contundent, per separat i alhora. Però sobretot és un rellotge. Les seves baquetes tot ho solidifiquen, i per elles tots els estils sonen genuïns. I si cal lírica i plats volàtils també ho sap donar. Associat amb Jordi Ruiz fa volar la bossa ràpida i la samba amb una ingravidesa fora de sèrie. El públic gaudí amb els seus solos trenats i espectaculars.

És també destacable la precisió amb què executen finals, marques, i altres exigències d’arranjament, diguem-ne. Es nota l’enorme compenetració que hi ha entre els components del trio, però a més s’hi nota el treball i la voluntat. La primera mostra de respecte al públic és oferir un producte que es noti treballat, no deixat a la fortuna del moment, fiat a parts iguals les muses i a les rendes de talent de les quals el músic va vivint. Malauradament, això passa més del compte.

Aquella nit, però, ens va fastiguejar una mica la pluja, que va fer que molts preferissin les sabatilles, la manteta i el sofà. Però els que hi vam ser ho gaudírem, del principi fins al final, amb un Caravan desinhibit i satisfet, com una mena de mirall recíproc entre públic i músics per la bona estona que tots vam passar.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Informació

This entry was posted on 04/15/2018 by .
<span>%d</span> bloggers like this: