Associació Musical Big Band de Montbau

L'Associació Musical Big Band de Montbau impulsa diverses iniciatives musicals, amb la Big Band de Montbau com a projecte central

Hem escoltat: Xavi Díaz Quartet (10/03)


20170310_203208QUAN LA MÚSICA ÉS BLAVA

La música pot ser de color blau i lluminosa. Ens pot portar mar enllà i recrear llums properes, sorres fines i pinedes estivals. Ens pot reconciliar amb l’alegria i l’optimisme.  I no per això deixar de ser exigent i elaborada. Diríem des d’aquí que aquesta és la sensació que vam tenir el passat divendres (10/03/17) amb la música de Xavi Díaz Quartet, una proposta compromesa amb la fusió d’estils, una proposta que pessiga quasi per igual els ritmes brasilers, el funk, i el concepte sonor que coneixem com a “música mediterrània”. El grup realment ens delectà amb una música estimulant, senzilla en la tesi i rica en el debat, tota de composició pròpia, inclosa majoritàriament en el seu darrer disc In situ.

La música pot ser bonica i al mateix elaborada, com deiem. El quartet d’en Xavi Díaz s’ha fet fort en aquesta idea; hi ha la cura pels detalls, les marques precises, els tuttis ben brodats, els finals elegants. Tot plegat concebut i tocat des del bon gust.

Xavi Díaz és un guitarrista d’ofici. Enamorà amb la seva guitarra de nylon, tocant tot sol interludis molt evocadors, carregats de color. Amb la seva elèctrica de caixa executà solos creatius, elaborats, i sobretot donà ànima a tota la música que passava pels seus dits. Familiar amb el públic, aconseguí crear una atmosfera de senzillesa i autenticitat.

No quedà enrere la resta de la formació. Per cert, la formació de guitarra i piano amb baix elèctric i bateria sol ser molt atractiva a l’oient de gustos moderns. El piano de Josep Maria Domènech obria l’espectre harmònic amb punch i eficàcia. Frasejà sense fissures quan calia i oferí solos encalmats i interessants. Des del seu baix de cinc cordes, Ramón Teixidó sumà un color més al conjunt  mentre defensava la pinya, la base del castell. Eslapà amb un so contundent i atractiu, i demostrà que el mapa de la música passava íntegre pel seu cap. I a la bateria, Isidre Ruíz multiplicà,  dividí, i donà poder al conjunt. Actiu i vital, adornà tots els passatges i féu caminar tot el cos sonor, donant fe en tot moment del seu enorme coneixement de l’estil. Tota la música els sonà compacta i fluïda.

Després d’haver degustat peces de factura tan diversa com van ser Minton’s Mambo, Fina pluja de novembre o Swinging session blues, la recta final del concert oferí l’original Waikiki, i una sòbria versió d’Armando’s Rhumba i Isn’t she lovely amb dedicatòria inclosa.

Per tot plegat, de nou es produí allò que tant ens agrada i que dóna sentit a Jazz al Gimnazz: la satisfacció del públic per la vetllada viscuda, la dels artistes i la dels organitzadors.

Esperem repetir!

One comment on “Hem escoltat: Xavi Díaz Quartet (10/03)

  1. Biel Ferrer Puig
    03/16/2017

    Magnífica ressenya d’un quartet magnífic! Els vaig sentir a Reus aquest estiu i em va fascinar. Llarga vida! I ganes de tornar-los a escoltar en viu aviat…

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Informació

This entry was posted on 03/12/2017 by .
<span>%d</span> bloggers like this: