Associació Musical Big Band de Montbau

L'Associació Musical Big Band de Montbau impulsa diverses iniciatives musicals, amb la Big Band de Montbau com a projecte central

Crònica del darrer concert: NARA Trio

foto naraSegurament NARA Trio sigui a dia d’avui un secret massa ben guardat, a desgrat dels seus components, naturalment, i en detriment de la felicitat general. Al final, però, com que tot se sap, estem segurs que no queda lluny el dia en què aquesta brillant formació formi part dels referents actuals pel que fa a música de primera categoria, qualitat i interès.

NARA Trio van demostrar divendres 13 de maig, en el penúltim concert del nostre cicle, que l’enorme preparació musical dels seus components està al servei de la música, i no pas a l’inrevés, com tant sovint passa. Pensant sempre en com crear bellesa, articulen una proposta musical -pràcticament tot el que toquen és propi- feta des de la claretat d’idees en favor d’una estètica assequible, natural, que sobrepassa etiquetes. La solvència tècnica dels components d’aquest trio és el que els permet orientar el sentit de la seva música de forma lliure i sense peatges. Realment fa la sensació que saben tocar el que volen i com volen. Per això poden fer el que fan: des de la simplicitat, extendre el ventall de recursos tècnics al servei de la idea. Marc Mas, un pianista enormement expressiu, modela les melodies amb gran sensibilitat i creix en els solos com si es tractés d’un espiral envolvent, atrevit, íntim quan cal, expansiu, dominat des de la proporció i el bon gust. Des del baix elèctic, Bernat Guàrdia ens obsequià amb una demostració d’ofici i talent, de rigor en el compliment del pla previst convinat amb les pinzellades d’originalitat que sap imprimir a la música, quan aquesta ho demana. El seu baix de cinc cordes sonà atractiu, expressiu, multiplicat en tota una sèrie de rols complementaris. Al seu torn, des de la bateria, Josep Terricabras, es mostrà com un músic poderós, que abarca dins del seu cap l’amplitud de tots els mapes pels quals ha de transitar l’expedició. Ordenat, tècnic, lluí en solos llargs i en detallets d’orfebreria. Subdividí, augmentà, reduí. Intensificà coccions i serví formes i perfils finals, també des d’una paleta de sons rica, variada, treballada.

Sensibilitat, bon gust, i solvència. Aquest seria el resum mínim que pot fer aquest cronista, un cronista convençut que no cal anar a Júpiter ni a Mart per fer música original. Amb l’abecedari de tota la vida es poden dir coses interessants, belles i intel·ligents. No cal inventar paraules. Només cal dir-les bé, connectar-les bé, amb sentit i gràcia. En les oïdes d’aquest cronista hi resonaren -inevitablement, i això no és culpa de ningú- ecos del jazz de casa (Manel Camp, Kitflus) convinats amb brises més llunyanes (Avishai Cohen). I és que tot parla de tot, quan se sap parlar dins de context.

NARA Trio sap de què parlem quan parlem de tot això. La mostra en fou peces com Llançà, o Cometes, reflexives, introspectives. També les lluminoses Museu, i Poema, dos preciosos exemples d’això que n’hem acabat dient -amb raó- “jazz mediterrani”. I també les  versions que van tocar de música popular basca i sudamericana. Tot pot ser matèria apta per passar pel sedàs del rigor jazzístic, mentre transcendeix absolutament aquesta etiqueta. Tenen un disc que es diu Zatara i que pot ser la troballa absoluta, un disc molt ben fet tant per dins com per fora. Naturalment el recomanem, i demanem que els nostres fidels afeccionats i amics siguin partícips d’aquest, fins ara, secret que poc a poc ho ha de deixar de ser si tots tenim voluntat de difondre’l.

El proper concert és ja el darrer de la temporada. El colofó i final de festa, que tindrà com a protagonista, com sempre, la Big Band de Montbau, en vetllada a l’aire lliure i pre-estival. En parlarem.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Informació

This entry was posted on 05/15/2016 by .
<span>%d</span> bloggers like this: