Associació Musical Big Band de Montbau

L'Associació Musical Big Band de Montbau impulsa diverses iniciatives musicals, amb la Big Band de Montbau com a projecte central

Crònica del concert de Jaume Vilaseca Quartet (13/nov.)

20151113_235246Ahir divendres, el trio del pianista Jaume Vilaseca va confirmar l’enorme potencialitat del trio -piano, baix i bateria- a l’hora de plantejar una proposta musical, de la naturalesa que sigui. En el cas d’ahir, una acurada i original revisió dels clàssics del grup de rock progressiu -altrament conegut com “rock simfònic”- Genesis sorprengué i agradà.

Per als afeccionats a aquest estil i als fans d’aquella formació en concret, veure com Vilaseca reconfigura algunes peces clau del seu repertori havia de generar, de ben segur, una agradabilíssima sorpresa. Per als profans en matèria “genesisiana” el concert va resultar una exposició de recursos interpretatius de primer ordre, plasmats en unes composiscions riques, atractives, originals, per fortuna enregistrades en el treball Jazznesis II.

Vilaseca -així ho manifestà de viva veu- vol en tot moment respectar l’essència de les composicions de Genesis. En aquest sentit, no s’està de reproduir en molts moments el patronatge pianistic, tan característic, del teclista Tony Banks. Només amb això ja es posa a la butxaca els bons coneixedors del grup britànic. A més, naturalment, a això hi suma el seu propi estil, net, atriculat i de factura ortodoxa, malgrat la gran versatilitat de recursos que desplega, i tot això llueix especialment en els solos, enormement imaginatius i musicals. Per les mans d’en Vilaseca passa la brisa suau i també el motor que mou la màquina de navegar, ferma i decidida per rutes tothora canviants.

El contramestre Dick Them, àncora i timó ferm, des de l’elegancia i la senzillesa, subministrà en tot moment la robustesa que li cal al conjunt i la delicadesa que demanda el moment precís. Sàvia convinació, que no es compra amb res que no sigui experiència i intel·ligència estètica.

Al seu torn, Ramón Díaz tallà el bacallà a fraccions milimètriques, espectacular, ovacionat, subdividint a discreció, en binari i en ternari, injectant fuel amb redobles d’aritmètica perfecta, salpebrant amb marques i ornaments que neixen de la tècnica i del coneixement de l’ofici.

La contundència i cohesió del trio brillà en tot moment. La gestió dels climax i les dinàmiques feien que l’atenció de l’espectador fluís igual que ho feia la música, encadenat al relat general, sense possibilitat de desconnexió.

I finalment cal destacar la feina de la cantant Mar Vilaseca, que exhibí una qualitat interpretativa enorme, impròpia d’una persona de la seva joventut. Delicada en l’exposició de les melodies, segura i comunicativa ens els solos, captivà l’auditori des del primer fins el darrer moment de la seva intervenció. Destaquem les perles Timetable i Carpet Crawlers, dues cançons acolorides amb una finor exquisida per part dels tres instrumentistes, i coronada amb la llum diamantina de la Mar.

Per tot plegat la vetllada cau en el record d’una nova experiència d’alegria i comunió amb la bellesa. El tracte amb els músics i la seva representant, proper, amical, agraït, multiplica en nosaltres el plaer d’organitzar un concert com el d’ahir. Som afortunats.

I mentre tot això succeia, mentre l’art ens feia a tots una mica millors, en un altra banda del món, llunyana i tan propera, algú decidia sembrar de mort i dolor els esperits dels seus congèneres. L’odi i el fanatisme tornaven a violar absurdament el dret a viure en pau i felicitat que tots tenim, inclosos els assassins. Dolorós contrast. Al final del concert, alguns rostres marxaven a casa enfosquits i aclaparats, en conèixer la notícia a través del mòbil. No ens ho mereixem. Descansin en pau les víctimes. El nostre condol anònim als amics i les families.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Informació

This entry was posted on 11/14/2015 by .
<span>%d</span> bloggers like this: