Associació Musical Big Band de Montbau

L'Associació Musical Big Band de Montbau impulsa diverses iniciatives musicals, amb la Big Band de Montbau com a projecte central

Hem escoltat: 3g3 (Jazz al Gimnazz, III Edició, 08/05)

_IGP0614Inèdit. Per primera vegada en tres cicles, pujava al nostre escenari (divendres 08/05) un trio integrat exclusivament per guitarristes. Com es va dir en la presentació del concert, des d’aquells llunyans Di Meola, McLaughlin i De Lucía, pocs cops hem tingut ocasió d’escoltar música en aquest format. El trio d’ahir, el formaven Emili Baleriola, Max Sunyer i Amadeu Casas, tres noms propis del nostre panorama musical que integren la formació 3g3, i que van satisfer amb escreix la curiositat i l’interès que la proposta, a priori, generava.

Manouche. El concert arrencà amb els ecos de la guitarra gitana tradicional francesa, tan jazzística com qualsevol altra. Tempo viu, harmonia fluida, i primers desplegaments de recursos individuals.

Mestissatge. Però això no era tot, i a mida que la proposta prenia cos, volum i forma, s’hi anaren endevinant ecos d’altres tradicions, ombres d’altres latituds i geografies. Amb l’omnipresent petjada del delta del Mississippi s’hi barrejava fugaçment  l’ombra atrevida del country, junt amb el racionalisme europeu de l’harmonia jazzy, la pasta excipient que lligava per sota tota la salsa marca de la casa. Tampoc hi faltaren salts endavant de matriu contemporània, molt interessants i genuïnament guitarrístics.

_IGP0601Eloqüent. Des de la seva Gibson condimentada amb un puntet de distorsió, Emili Baleriola féu gala d’una veu singular i potent, que sobrevolava qualsevol paisatge amb escales complexes, imaginatives, derrapant sota control per assolir resultats inesperats i reeixits. De tant en tant, un flirteig subtil amb la tradició del rock; sempre valent, va fer de la dissonància la consonància que capta l’interès de l’oient, deslliurant-lo de tota previsibilitat.

_IGP0602Introspectiu. Mentrestant, Max Sunyer buscava en la distància curta obrir espais diàfans i oceànics. Encabir el gran dins del petit, des del seu llenguatge articulat i accentuat de manera personal, sempre original, buscant dins la caixa d’eines la inspiració que garanteixi l’enèssima novetat melòdica. Desplegà amb naturalitat tots els recursos de l’ofici, i tot el que tocava recordava constantment a ell mateix.

_IGP0612Dominador. Al seu torn, Amadeu Casas ho fià tot a la seguretat del seu número de la sort. La seva escala de capçalera esdevé la més versàtil, més ampla i més híbrida del món. Fa pensar en una pentatònica de cent-vint notes. Densitat en el color; sobrietat; esclats contundents i mesurats. Slide guitar des del coll d’una ampolla de cervesa. I sobretot, paraules noves des del llenguatge de sempre. Sorprengué des de la faceta compositora amb temes com “Le Pedalier”. I per si no fos prou, obsequià el públic amb una versió cantada d'”Exactly like you”.

Background. Com tothom sap, l’home ve del blues. I del blues, el setè dia, se’n creà el rock. Una reverència, senyors, a la canya de tota la vida. I Jimmy Hendrix, durant una bona estona, s’etigué prenent una copa a la barra de la sala de concerts del gimnazz de Montbau, invocat pels nostres herois, que rendien homenatge a la llegenda, a l’adrenalina que corre per les venes quan un blues-rock es toca bé. Quedi com a testimoni d’això la composició d’Emili Baleriola “Walk Dance”.

Artesanal. La guitarra és segurament l’instrument més emblemàtic de la música moderna. El guitarrista sempre estarà connectat amb l’artesania emocional d’una tradició que ve de molt lluny. Ahir, amb els tres guitarristes de 3g3 es comprovà com de diferents poden ser les interpretacions d’un mateix ofici, un ofici que es té o no es té, i defineix el ser o no ser d’un guitarrista. Cadascun d’ells aportà al tapís general el color de les seves filatures, amb la idea a l’horitzó d’elevar l’artesania particular  a l’art del conjunt final. Realment les esferes de les tres guitarres interseccionaren en un tot fet de delicadesa, caràcter, i sobretot molt d’amor a la música.

Proper concert

La tercera edició de Jazz al Gimnazz encara la recta final. Com és tradició, tancarà el cicle la Big Band de Montbau, que presentarà algunes novetats interessants. El concert tindrà lloc, com sempre, a la terrassa-jardí del gimnàs de Montbau.

Excepcionalment, i per motius d’agenda de la BBM, el concert no es celebrarà el segon divendres de juny sinó el tercer (dia 19) en l’horari habitual (22:00)

Hi sou convidats tots.

(Fotografies: Jesús Blanch)

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Informació

This entry was posted on 05/09/2015 by .
<span>%d</span> bloggers like this: