Associació Musical Big Band de Montbau

L'Associació Musical Big Band de Montbau impulsa diverses iniciatives musicals, amb la Big Band de Montbau com a projecte central

Hem escoltat: Jordi Pujol Trio (Jazz al Gimnazz, III Edició, 10/04)

jordipujolEndavant. El setè concert d’aquest tercer cicle demostrà que la tendència s’ha consolidat. Hem aconseguit un valuós nucli de públic fidel que fa possible que Jazz al Gimnazz pugui avançar amb una determinada velocitat de creuer, mirant enrera amb satisfacció i cap a l’horitzó amb optimisme. Avui comencem, doncs, amb l’agraïment al nostres amics, socis i afeccionats que fan possible i donen sentit a aquest projecte que tanta satisfacció ens dóna. Poder-lo sostenir i gaudir és un plaer.

Modern.  Ahir, Jordi Pujol Trio es vestí per a la l’ocasió amb una sonoritat del tot contemporània, però embolicada amb el sabor de trío tradicional, amb bateria i contrabaix. Des del primer moment el trio s’expressà amb un llenguatge precís, actual i sobri. Un tema com “Saga of Harrison” (del pianista Steve Kuhn) fou la perfecta carta de presentació. El líder de la formació, el guitarrista Jordi Pujol conduí el discurs general amb el seu estil propi, fet de conceptes harmònico-melòdics molt actuals, passats per la seva inventiva particular. El seu so fou tothora sòlid i compacte, com s’espera d’un guitarrista de trio. A més, tingué l’encert de completar la paleta tímbrica del seu instrument amb la incorporació  de sons electrònics ben escollits i que reforçaren l’aire actual de tot el conjunt.

Treballadors. Per funcionar com un tren que travessa la nit, sòlid i constant, la secció rítmica del trio mereix menció especial. Ramón Díaz, des de la bateria, s’encarregà de transmutar el llenguatge del trio cap als terrenys de la hibridació i la fusió, subdividint a discreció i donant forma als paisatges pels quals transcorria la seqüència sonora, sense oblidar-se d’aportar color amb gran sentit de la musicalitat. Per la seva banda, Emilio Martín sostení l’eix de la nau amb força i flexibilitat. Tocà amb un gust melòdic -en la faceta solística- i una riquesa harmònica de primer nivell, amb tècnica perfecta i vols inspiradíssims damunt de qualsevol context harmònic. Mereix el qualificatiu de descobriment.

Valent. A Jordi pujol no li fa por infiltrar-se dins dels dominis dels grans mestres de la guitarra contemporània: Rosenwinkel, Scofield, Metheny. Amb total naturalitat versionà dos temes d’aquest darrer -“Song for Bilbao” i “Travels”-. Demostrà el punt de maduresa que permet superar el prejudici de no voler ser etiquetat d'”imitador”, ni que sigui de passada. I és que de vegades es demostra que es pot ser molt original seguint un corrent aliè. Es pot ser un mateix admirant els altres.  Al públic, a més, li sol agradar que se li configurin amb claredat certs referents importants quan escolta un intèrpret.

Clàssic. Al concert no hi faltà la desitjable bossa-nova, tan pròpia dels trios amb guitarra ni els standards de sempre, rellegits des del prisma propi que modentitza l’antic, com és el cas d’ahir. Prova d’això foren les peces “Alone together”, “I’ll be missing you” o “Recordame”.

Rodó. I fent bona la dita que diu que “no hi ha concert de jazz sense un blues” el trio s’acomiadà amb un blues optimista, modalitzat i estrafet, petit resum d’un concert que ens deixà a tots amb el bon regust de les coses diferents, un concert carregat de musicalitat, en què tot va transcórrer dins dels marges del reconeixible però sense que l’inesperat deixés de sorprendre’ns a cada moment.

Proper concert

El penúltim concert del cicle portarà al nostre escenari un referent com Max Sunyer, acompanyat per Emili Baleriola i Amadeu Casas, en un insòlit trio de guitarres que de ben segur serà d’un nivell i interès musical de primer ordre.

Com sempre, n’informarem amb més detalls d’aquí a uns dies.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Informació

This entry was posted on 04/11/2015 by .
<span>%d</span> bloggers like this: