Associació Musical Big Band de Montbau

L'Associació Musical Big Band de Montbau impulsa diverses iniciatives musicals, amb la Big Band de Montbau com a projecte central

Hem escoltat: Elisabet Raspall-Dani Pérez (Jazz al Gimnazz, III Edició, 13/02)

IMG-20150213-WA0024Inèdit. En tot el que porta de vida Jazz al Gimnazz encara no havia pujat al nostre escenari un duo piano-guitarra. Ahir (13/02) fou la primera vegada que vam poder gaudir d’aquest insòlit format, amb Elisabet Raspall i Dani Pérez, al piano i la guitarra respectivament. La grata sorpresa fou que no solament era insòlit el format, sinó també el contingut. L’exposició del repertori -contingut en el disc Present (Raspall Records 2014)- sorprengué pel seu caràcter inefable,  pivotant constantment damunt de totes les fronteres de tots els gèneres i sub-gèneres de la música. En l’origen de tot, la particular creativitat de la compositora i pianista.

Elevació. Les peces d’Elisabet Raspall flueixen mansament, dibuixant espirals harmònics delicats, subtils i sempre ben assentats en els cànons del vocabulari històric de la música occidental. El llenguatge amb què Raspall s’expressa compositivament és sens dubte modern, contemporani, però sense necessitat de caure en les dissonàncies ni les friccions que sovint acompanyen certes propostes, diriem, “avançades”. En la seva música tot és suau, i fa que les emocions volin i s’enfilin amb serenitat i plenitud. Harmonia i més harmonia. Mostra d’això és la peça d’obertura del disc i del concert d’ahir: “Pas a pas”.

Tecnològic. Ahir la pianista i compositora tocà amb un piano elèctric de gama alta, quan sol fer-ho amb piano acústic i de cua. Aquesta modificació en la seva rutina habitual li permeté, però, investigar amb els sons diferents i efectes propis d’un instrument electrònic. A això s’hi sumà la paleta de sons i efectes de la guitarra de Dani Pérez, administrats amb criteri, bon gust i efectivitat. Realment, hi hagué moments d’intensitat electrònica molt interessants pel fet que la tecnologia estava al servei de la música i no a la inversa, com de vegades passa.

Atmosfèric. Destaquem la peça “Si m’estimessis”, ingràvida, enigmàtica, suau i sensible, exponent del concepte compositiu d’Elisabet Raspall. Damunt d’aquests paràmetres s’hi suma l’element solístic improvisat, i cada component de la dupla hi aporta el seu discurs individual. Elisabet Raspall acudeix al diàleg amb simplicitat i frescor. Dani Pérez des d’una eloqüència pausada, en què cada compàs és una construcció amb vida pròpia, clara i articulada. És portador d’un so especial, angelical, llançat a volar des de la seva curiosa guitarra.

Contemporani. El conjunt semblava extret de l’univers ECM, aquella mítica discogràfica americana que impulsà la música més avançada i de més qualitat de l’esfera jazzística mundial durant les tres darreres dècades, música d’autors que s’atreviren a saltar els marges dels motlles habituals per donar impulsos nous i perspectives desacomplexades, que és precisament  el que fan Raspall i Pérez,  música i només música, resultat de fer passar el jazz que han après per tots els filtres de la seva sensibilitat natural. Destaquem en aquesta tesitura la peça “Declaració”, que arribà ja cap al final del concert amb voluntat de reafirmar tot el que ja s’havia dit. La peça provocà una elevació d’esperit catapultada sobre obvietats harmòniques senzillíssimes. Obvietats que són grans veritats.

Contents. Amb la sensació d’haver assistit a quelcom de ben diferent, la vetllada musical tocà a la seva fi. Des d’aquí desitgem que Jazz al Gimnazz pugui ser una marca de confiança per al nostre públic fidel, un aval d’interès en les propostes que oferim, per variades que siguin.

Proper concert

Ens visitarà la formació Gaby Ardèbol Jazz Trio, amb el saxo tenor com a protagonista, articulant una proposta de revisió del be-bop, dels temes i dels estils més genuínament saxofonístics. De nou i sens dubte un concert de qualitat garantida per la solvència dels seus executants. N’informarem ben aviat.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Informació

This entry was posted on 02/14/2015 by .
<span>%d</span> bloggers like this: