Associació Musical Big Band de Montbau

L'Associació Musical Big Band de Montbau impulsa diverses iniciatives musicals, amb la Big Band de Montbau com a projecte central

Hem escoltat: Martí Ventura Trio (Jazz al Gimnazz, III Edició, 12/12)

20141212_230227Llum. L’escenari s’il·lumina amb la peça “Preludi i…”, una composició original del pianista Martí Ventura, a compàs de 5/4, eclèctica, blava i plena de lluminositat mediterrània, declaració d’intencions del compositor i líder del trio. La delicadesa i el caràcter ja ens acompanyarien durant tot el concert.

Espais. El trio s’esponjava constantment amb dinàmiques contrastades amb enorme solvència, amb bon gust i criteri. Totes les peces, tant si eren de composició pròpia com si eren versions rebien el mateix tractament: mesura justa d’intensitat i distensió perquè l’oient vagi veient diferents escenes d’un mateix paisatge. La cambra de compressió sonora es buidava i s’omplia constantment.

Propi. Pràcticament la meitat del programa l’integraren les composicions del pianista vallesà. Destaquem “L’indret” o “Espera”, on corrien les brises subtils d’això que en diem “música mediterrània”, si és que aquesta etiqueta val per definir la forma com el jazz de creació autòctona ha estat entès en aquesta part del món des dels anys setanta. Hi ha una arrel finssima que connecta amb Manel Camp o amb Pegasus.

Aliè (però propri). També integren el repertori les composicions standard que Ventura versiona amb mestria absoluta. Aconsegueix fer seu el que és d’altres perquè toca les versions amb una convinació de respecte i d’atreviment, respecte que neix del coneixement i atreviment que neix de l’enorme creativitat d’aquest pianista. Destaquem la versió de “Garota de Ipanema”, disseccionada des d’una mirada nova que revelà una anatomia insospitada d’aquest clàssic arxi-escoltat.

Dual. I és que Martí Ventura és introspectiu i explosiu. La seva musicalitat va de dins a fora i de fora a dins, en un diàleg amb ell mateix i amb el col·lectiu, a través de transicions naturals. Convina amb equilibri el pes de les seves dues ànimes, la de la passió per crear i la de rendir homenatge als clàssics, als altres compositors i músics que hom admira.

Melòdic. Tot això acompanyat per la discreció grandiosa del contrabaixista Aleix Forts, que elaborà els teixits rítmico-melòdics necessaris per al lluiment del conjunt, i lluí ell directament en els seus solos melòdics i imaginatius, avalat tot plegat per una tècnica a l’instrument de nivell A.

Imperial. Assegut a la seva Pearl de color lila, el baterista Lluís Ribalta va fer valer la seva experiència i els seus galons adquirits pels anys de carrera amb què compta. Ric i dominador, fou en tot moment exhuberant, envolvent i eloqüent. S’ocupà de construir i segellar tots els acabats de l’edifici sonor del trio. Subministrà color al conjunt i exhibí una tècnica de luxe, dirigida per uns canells de Play-Station.

Singulars. El concert avançava i reafirmava a cada pas la originalitat del projecte Martí Ventura Trio. Molta música dins la música. Especials enmig de paisatges jazzístics reconeixibles, convenceren el públic fidel al nostre cicle amb la veu pròpia d’aquest trio, amb la saviesa improvisativa de Martí Ventura -en flirteig constant amb el límit exterior dels cànons- i amb la precisió tècnica de tots els membres. En el tram final aparegué una bellíssima versió de la nadala “El noi de la mare”, en forma de balada, que resultà ben màgica, sorprenent i emotiva. El públic sabé entendre i valorar la singularitat i qualitat d’aquesta formació que de ben segur ens farà seguir atents als seus propers passos.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Informació

This entry was posted on 12/13/2014 by .
<span>%d</span> bloggers like this: