Associació Musical Big Band de Montbau

L'Associació Musical Big Band de Montbau impulsa diverses iniciatives musicals, amb la Big Band de Montbau com a projecte central

Hem escoltat: Jaume Vilaseca Trio (Jazz al Gimnazz III Edició, 10/10)

20141010_223808Retrobats. Ahir divendres 10 d’octubre Jazz al Gimnazz alçà el teló per tercera vegada. Ja camina, doncs, de nou, l’esperada  sèrie de cites entre músics i afeccionats que s’extendrà d’octubre a juny. El cicle arrencà amb un concert de primeríssima categoria: el projecte Jazznessis II, de la mà de Jaume Vilaseca Trio. Jazznessis II és un tribut a la música de Genesis, i constitueix un projecte d’enorme entitat que ahir va convèncer sense reserves als assistents a l’espectacle, tant per qualitat com per originalitat.

Conceptual. Jaume Vilaseca ha trobat una perspectiva nova des de la qual pot explicar una música que sense ser seva és com si ho fos, pel fet d’haver-la descodificat i recodificat respectant-ne l’ADN, el pinyol i l’ànima. El resultat és un Genesis reformulat, repensat des de l’harmonia jazzística i executat amb implacable solvència tècnica i artística. Però el Jazznesis II que vam poder escoltar ahir és, sobretot, una demostració de coneixement exhaustiu de l’art de tocar a trio.

Orfebreria. El trio passà per una enorme varietat de moments: delicadesa, intensitat, matís. Dinàmiques dominades a la la perfecció. El detall està cuidat fins a l’extrem. En el moment menys esperat apareix una filigrana, una puntada d’agulla miniaturista capriciosament encertada.

Viatges. Maridatge de sonoritats. Un vaixell del nord que visita eventualment latituds meridionals: samba, flamenc, bossanova. Blues. Fusió jazzística que condimenta un plat carregat d’entitat natural. Música, molta música més enllà de l’etiqueta.

IMG-20141010-WA0029La tripulació. Pilota la nau de Jazznesis II Jaume Vilaseca, pianista racional i apassionat al mateix temps, reverencial amb la música que estima. Des de la seva dicció pianística clara, neta i articulada parla amb totes les veus que el viatge demana. Ahir va fer una veritable exhibició de domini de l’instrument, un desplegament de recursos estimulat per la naturalesa del projecte.

Comandant la sala de màquines, l’elegant contramestre Dick Them. Des del contrabaix exercí d’espina dorsal flexible i versàtil,  resolent  amb naturalitat totes les paperetes. Va fer fàcil el que és difícil: governar amb rigor una succesió tan variada de moments com hi ha a Jazznessis II.

El motor de precisió és la bateria de Ramón Díaz. Engranatges ajustats al màxim. Un motor d’infinitat de pistons que ballen. Agradà la seva sonoritat i musicalitat, i la seva lectura perfecta pel que fa a administració de potència, subtilesa, desplegament i replegament.

Sorpresa. Ningú s’esperava que aparegués en escena una joveníssima cantant: Mar Vilaseca, que interpretà “Timetable” i “Carpet crawlers” valent-se d’una veu molt bonica, embolicada de sentiment cristal·lí. Mereix el qualificatiu de promesa.

El riu. Destaquem la magnífica versió de la suite “Supper’s ready”, captivadora i introspectiva, que podria valdre com a exponent del que fou tot el concert d’ahir. Un riu que flueix, creix, s’ondula, es calma, que parla amb múltiples veus. Jaume Vilaseca no porta les aigües, són les aigües les que porten la nau per on Vilaseca ha decidit anar. El riu és còmplice.

………….

Proper concert 

El proper 14 de novembre tindrem la proposta de la formació Judit Neddermann, Adrià Plana i Pau Figueres, que oferirà, des de l’òptica del jazz, un repertori amb les cançons íntimes dels clàssics del pop i del rock, com Beatles, Coldplay o Leonard Cohen, amb hits com “Hallelujah” o “Simple Melody” de la mà de Judit Neddermann, una de les veus més càlides i carismàtiques del panorama català, i d’Adrià Plana i Pau Figueres, dos dels guitarristes més talentosos i amb més projecció del nostre país.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Informació

This entry was posted on 10/11/2014 by .
%d bloggers like this: