Associació Musical Big Band de Montbau

L'Associació Musical Big Band de Montbau impulsa diverses iniciatives musicals, amb la Big Band de Montbau com a projecte central

Crònica del darrer concert (Josep Maria Farràs Quartet, 14/02)

IMGP8468tQUAN ELS GALONS SÓN JERARQUIA

El quartet d’en Josep Maria Farràs dibuixà ahir a la nit, a la pissarra-escenari del nostre Gimnazz, una equació del tot diàfana:  coneixement+talent+tradició+bon gust = música de primera classe; una equació contundent i verídica, validada empíricament des del pati de butaques per un públic nombrós que gaudí en progressió creixent de l’espectacle d’un quartet que imprimeix caràcter particular i segell propi a tot el que toca,  tant si es tracta de be-bop (“Back groove”) com de bossa-nova (“Mañana”) com de temes latin-afro (“A night in Tunisia”) com de balades (“I close my eyes”) o com de relíquies de la tradició New Orleans (“St. James Infirmary”).

El cap de cartell del concert d’ahir, el trompetista Josep Maria Farràs féu una autèntica exhibició de talent, desplegant tota la seva gama de recursos musicals: tècnica sòlida que li permet, per exemple, postular-se com a agudista solvent;  velocitat de digitació que li permet volar per la cresta del llenguatge be-bop com un bopper autèntic;  inspiració i delicadesa en la interpretació de les balades; i tot empastat per un feeling i un caràcter que segresta l’atenció de l’oient de manera constant; els solos imaginatius; la gestió dels timbres, jugant amb les sordines i la microfonia; Farràs exercí de líder fent que les incògnites de l’equació es dissipessin amb art i naturalitat, com demana la filosofia jazz. Quedaven sobradament justificats uns galons que ningú li pot discutir.

IMGP8500tPer la seva banda el pianista Enric Carreras delectà el públic amb la seva intel·ligència pianística: sempre ben posicionat a l’hora de complir amb les obligacions d’un pianista de quartet, sabé brillar a través d’uns solos carregats de sensibilitat i coherència. Com a acompanyant sabé oferir amplitut harmònica, amb colors molt interessants. A més es postulà com a gran interlocutor durant els solos dels altres, amb contrapunts i respostes atentes i naturals. La virtut de saber escoltar.

IMGP8494tEn el timó del grup vam tenir la gran sort de gaudir de la immensa figura del contrabaixista Horacio Fumero. Presentat pel propi Farràs com a “el Messi del quartet”, meravellà tothom amb els seus solos d’una narrativa exhuberant, amb les frases exactes fetes de paraules exactes per al moment exacte, sempre des de la màgia de l’inesperat. En el rol d’acompanyant Fumero va fer lluir un sentit de l’harmonia que convertia cada  línia de baix en una melodia amb interès en si mateixa.

Des de la bateria Adrià Font trabà amb força tots els termes de l’equació: amb sentit pràctic, amb un swing innegociable, i amb un sentit de l’acompanyament  mesurat però gestionat amb molt de criteri. És la virtud de parlar poc però parlar amb encert, aprofitant per brillar en el parell de solos llargs que la jerarquia li concedia. I és que no hi ha grans cavallers sense grans escuders.

IMGP8520t2El quartet correspongué amb gran generositat a l’entrega d’un públic l’assistència del qual fou de les més elevades des que s’han iniciat els nostres cicles de concerts. L’actuació fluí mansament, fins a un darrer tema del tot significatiu: “St. Quirze Blues”, que com explicà el mateix Farràs fou escrit en honor a un carrer emblemàtic de Terrassa, segurament el punt clau on es gestà l’embrió de bona part del que som en aquest país si parlem de jazz. Els galons que llueix Josep Maria Farràs en són el testimoni viu.

Proper concert

El proper més de Març ens visitarà la formació Gemma Abrié Swing Trio, capitanejat per la magnífica cantant Gemma Abrié, que ens oferirà un repertori vocal a l’entorn de la figura de Nat King Cole. Vindrà acompanyada del genial guitarrista Kike Angulo i del reputat contrabaixista Pere Loewe.

N’informarem amb més detalls d’aquí uns dies.

(Fotografies d’aquesta crònica: gentilesa de Jesús Blanch)

3 comments on “Crònica del darrer concert (Josep Maria Farràs Quartet, 14/02)

  1. Retroenllaç: Crònica del darrer concert (Josep Maria ...

  2. Retroenllaç: Josep Maria Farràs Quartet (Barcelona, 1...

    • montbaubigband
      02/19/2014

      Gràcies per la difusió, amics.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Informació

This entry was posted on 02/15/2014 by .
<span>%d</span> bloggers like this: